Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Premična dediščina

Premična kulturna dediščina so posamezni predmeti ali skupine predmetov, nastali kot rezultat ustvarjalnosti človeka in njegovih različnih dejavnosti, družbenega razvoja in dogajanj, značilnih za posamezna obdobja.

  Na Banovi domačiji je po zadnjem popisu več kot 400 predmetov. Zanimivost le teh je, da so dobro ohranjeni in se hranijo v prostorih, kjer so jih domačini uporabljali tudi v preteklosti. Med zanimivejšimi so zagotovo skrinje, pripomočki za predelavo sadja, voz, orodja za delo na polju ter 
pripomočki za obdelavo lesa. Omenimo naj lese, pladnje iz spletenih viter, na katerih so v sušilnici, peči ali na prostem sušili sadje.

  Zanimivost domačije je tudi del stene gospodarskega poslopja med hlevom in kaščo, na katero je gospodar obešal raznovrstne predmete, od pomožnih delov orodij do polomljenih kosov. Menda je le stežka kaj zavrgel. Steno smo zato poimenovali »čez sedem let vse prav pride«.
Poleg obnove poslopij upravljavec domačije dopolnjuje tudi manjkajoče predmete in orodja, ki so bila nekoč potrebna za življenje in delo na domačiji. 

  V tem delu Slovenije je bila v preteklosti ena glavnih gospodarskih dejavnosti sadjarstvo. V času med prvo in drugo svetovno vojno je na tem območju cvetela posebna vrsta predelave sadja oz. predelave sliv (slivarji), ki so jih odkupovali kupci iz Italije. Nabrane slive so ženske najprej olupile, nato so
jih moški razkoščičili, nakar so jih na soncu posušili in takšne v posebnih vrečah tudi prodali.

  Olupke in pečke so uporabili kot dodatek drugemu sadju, namočenemu za žganje. Na to temo je na domačiji urejena muzejska zbirka, v okviru katere so zelo stari primerki orodij, s katerimi so na kmetiji nekoč pridelovali in predelovali sadje.
TELOVADBA V PROSVETNEM DOMU IN OŠ ARTIČE

Športno društvo Artiče vabi vse zainteresirane, da se nam pridružite, že v tretji sezoni delovanja društva. Organiziramo naslednje aktivnosti:

Preberite več ...

PROJEKT ARTIŠKA POT ZDRAVJA

Obveščamo vas, da se je projekt Artiška pot zdravja uvrstil v participativni del proračuna občine Brežice  "Moja skupnost - sodelujem". Izbranih je bilo še 15 drugih projektov, ki si jih lahko preberete na tej povezavi.
Hvala, ker ste glasovali.
Preberi več...


MOJA SKUPNOST SODELUJEM!

Participativni proračun občine Brežice za leti 2020 in 2021

Preberite več ...

JAVNO OZNANILO
Objava javnega naznanila o javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta za IPC Brezina

Preberi več

 

OBVESTILO O VLOMIH IN TATVINAH NA OBMOČJU KS ARTIČE
Ker se je v zadnjem času povečalo število vlomov v stanovanjske objekte na območju KS Artiče, smo na pobudo krajanov za dodatno pomoč in informacije o samozaščiti zaprosili Policijsko postajo Brežice. Prejeli smo dopis in napotke o samozaščitnem ravnanju.  Predvideno je, da nam bodo poslali napotke tudi  v obliki letaka, ki naj bi ga prejelo vsako gospodinjstvo na dom. V tem času pa si lahko napotke o samozaščitnem ravnanju preberete tudi na:

 http://mojeposavje.si/policija-v-luci-vlomov-v-articah-svetuje-samozascitno-ravnanje/

Policisti pa že sedaj izvajajo povečano kontrolo na območju KS Artiče.

 

Svet KS Artiče

SPOŠTOVANI KRAJANI IN KRAJANKE KS ARTIČE

Decembra 2018 je začel delovati svet KS Artiče v sledeči sestavi: Aleš Kukovica (Dečno selo), Jernej Andrejaš (Artiče), Darja Germšek Predanič (Glogov Brod), Franc Zorko (Arnovo selo), Ksenija Satler (Dolenja vas pri Artičah), Uroš Predanič (Zgornji Obrež in del Lenarta), Robert Žerjav (Spodnja Pohanca) in Nataša Sagernik (Trebež).

Preberite več ...
 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane