Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Nepremičnina dediščina...

Področje nepremične kulturne dediščine obsega posamezne stavbe ali skupine stavb, naselbinska območja, zlasti stara mestna in vaška jedra, arheološka najdišča, oblikovano naravo in kulturno krajino. Na Banovi domačiji lahko nepremično kulturno dediščino predstavimo po posameznih stavbah, in sicer: glavna objekta sta kmečka hiša in sestavljeno gospodarsko poslopje, medtem pa domačijo sestavljajo še svinjak s svinjsko kuhinjo, koruznjak, drvarnica, obnovljena sušilnica za sadje, prenesen hram in rekonstruiran čebelnjak. Vsi objekti na domačiji so leseni in, razen drvarnice, kriti s slamo.


Banova hiša
  Banova hiša je edina stavba v sklopu domačije, ki je v celoti postavljena na novo. Hiša je zgrajena na podlagi značilnosti stare, delno še ohranjene hiše. Notranjščina hiše je dobila novo funkcijo in je prilagojeno sodobnim potrebam upravljavcev in obiskovalcem. Skozi vrata, ki so na dvorišči strani, obiskovalec stopi v prostor, ki je veža in kuhinja obenem. Kuhinja ima zidan 
štedilnik in kurišče za peč. Levo od vhodnih vrat je največji bivalni prostor, imenujemo ga »velika hiša«, saj zavzema skoraj polovico notranje površine hiše. 


Gospodarsko poslopje
  Ta prostor sedaj uporablja tudi Krajevna skupnost za sestanke, razna srečanja in praznovanja. Na drugem koncu hiše, desno od vhodnih vrat, sta dva manjša prostora, soba in kamra. Eno uporablja kulturno društvo za svoje potrebe, druga pa služi kot shramba oz. priložnostna kuhinja. Iz veže vodijo stopnice na podstreho. Hiša ima še en vhod, in sicer s kolovozne poti.
Sestavljeno gospodarsko poslopje ali stan je največja obnovljena stavba, katere sestavni deli so postavljeni, oz. dodani v različnih časovnih obdobjih. 


Hram in vinogradi
  Stavbo sestavljajo: hlev, ki je osrednji del in najverjetneje najstarejši del z letnico 1871 na lesenem podboju. Ko je gospodar prihranil nekaj denarja in ko se je pokazala potreba, je dogradil nov del. Hlevu je bil najprej dodana dodana kašča, nato pod in klet, nazadnje pa še dva listnjaka na enem in drugem koncu poslopja. Objekt v dolžino meri približno 30 
metrov in je med najdaljšimi stavbami v Sloveniji, ki je krit s slamo. V vseh teh prostorih je zbranih in razstavljenih že več kot 400 kosov različnih orodij in naprav, med katerimi je tudi preša ali stiskalnica za sadje.TELOVADBA V PROSVETNEM DOMU IN OŠ ARTIČE

Športno društvo Artiče vabi vse zainteresirane, da se nam pridružite, že v tretji sezoni delovanja društva. Organiziramo naslednje aktivnosti:

Preberite več ...

PROJEKT ARTIŠKA POT ZDRAVJA

Obveščamo vas, da se je projekt Artiška pot zdravja uvrstil v participativni del proračuna občine Brežice  "Moja skupnost - sodelujem". Izbranih je bilo še 15 drugih projektov, ki si jih lahko preberete na tej povezavi.
Hvala, ker ste glasovali.
Preberi več...


MOJA SKUPNOST SODELUJEM!

Participativni proračun občine Brežice za leti 2020 in 2021

Preberite več ...

JAVNO OZNANILO
Objava javnega naznanila o javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta za IPC Brezina

Preberi več

 

OBVESTILO O VLOMIH IN TATVINAH NA OBMOČJU KS ARTIČE
Ker se je v zadnjem času povečalo število vlomov v stanovanjske objekte na območju KS Artiče, smo na pobudo krajanov za dodatno pomoč in informacije o samozaščiti zaprosili Policijsko postajo Brežice. Prejeli smo dopis in napotke o samozaščitnem ravnanju.  Predvideno je, da nam bodo poslali napotke tudi  v obliki letaka, ki naj bi ga prejelo vsako gospodinjstvo na dom. V tem času pa si lahko napotke o samozaščitnem ravnanju preberete tudi na:

 http://mojeposavje.si/policija-v-luci-vlomov-v-articah-svetuje-samozascitno-ravnanje/

Policisti pa že sedaj izvajajo povečano kontrolo na območju KS Artiče.

 

Svet KS Artiče

SPOŠTOVANI KRAJANI IN KRAJANKE KS ARTIČE

Decembra 2018 je začel delovati svet KS Artiče v sledeči sestavi: Aleš Kukovica (Dečno selo), Jernej Andrejaš (Artiče), Darja Germšek Predanič (Glogov Brod), Franc Zorko (Arnovo selo), Ksenija Satler (Dolenja vas pri Artičah), Uroš Predanič (Zgornji Obrež in del Lenarta), Robert Žerjav (Spodnja Pohanca) in Nataša Sagernik (Trebež).

Preberite več ...
 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane