Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Živa dediščina

  Živa dediščina so nesnovne dobrine, kot so prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine, in z njimi povezane premičnine in kulturni prostori (kjer se ta dediščina predstavlja ali izraža), ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prenašajo iz roda v rod in jih nenehno poustvarjajo kot odziv
na svoje okolje, naravo in zgodovino. Živa dediščina je prisotna na Banovi domačiji v obliki dogodkov in prireditev, kjer domačini in društva prenašajo znanja iz roda v rod, ter iščejo nove oblike družabnosti skozi prireditve, posebne prilike, srečevanja skupin in podobnega.

  Na Banovi domačiji so že zelo zgodaj začeli z organiziranim prikazovanjem življenja in dela v preteklosti. Prikazali so šege in navade ob žetvi, mlačvi, pletju korenja na njivi, razne predelave sadja (prešanje, žganjekuha, sušenje sadja), kožehanje oziroma ličkanje koruze, pripravo dobrot iz kmečke kuhinje in drugo. Pomemben prenašalec žive dediščine so zagotovo Artiški dnevi ter vsa društva in posamezniki, ki z domačijo živijo.
Banova domačija je tudi izhodiščna točka za rekreativce, ki se odpravijo na pohod po zanimivi in lepi Artiški sadjarski pešpoti, ali pa s kolesom po kolesarski poti.
Vabljeni v Artiče, da si tudi v »živo« ogledate Banovo domačijo.

  Pripravili: uni. dipl. etn. in kult. antr. Vera Jaćimović in uni. dipl. etn. in kult. antr. Alenka Lamovšek
Uredil: Dušan Strgar, ZVKDS OE NM
Fotografije: Alenka Lamovšek in Dušan Strhar, ZVKDS OE NM

Viri: Slovenski etnološki leksikon, založba Mladinska knjiga 2004
http://www.zvkds.si/sl/kulturna-dediscina-slovenije/kategorije/14-dediscina-vsakdanjega-zivljenja/ ,http://www.artice.si/60 ,http://www.artice.si/76,
http://www.slovenia.info/?kul_zgod_znamenitosti=4222&lng=1, http://www.kam.si/etno_kmetije/banova_domacija_v_articah.html, http://rkd.situla.org/TELOVADBA V PROSVETNEM DOMU IN OŠ ARTIČE

Športno društvo Artiče vabi vse zainteresirane, da se nam pridružite, že v tretji sezoni delovanja društva. Organiziramo naslednje aktivnosti:

Preberite več ...

PROJEKT ARTIŠKA POT ZDRAVJA

Obveščamo vas, da se je projekt Artiška pot zdravja uvrstil v participativni del proračuna občine Brežice  "Moja skupnost - sodelujem". Izbranih je bilo še 15 drugih projektov, ki si jih lahko preberete na tej povezavi.
Hvala, ker ste glasovali.
Preberi več...


MOJA SKUPNOST SODELUJEM!

Participativni proračun občine Brežice za leti 2020 in 2021

Preberite več ...

JAVNO OZNANILO
Objava javnega naznanila o javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta za IPC Brezina

Preberi več

 

OBVESTILO O VLOMIH IN TATVINAH NA OBMOČJU KS ARTIČE
Ker se je v zadnjem času povečalo število vlomov v stanovanjske objekte na območju KS Artiče, smo na pobudo krajanov za dodatno pomoč in informacije o samozaščiti zaprosili Policijsko postajo Brežice. Prejeli smo dopis in napotke o samozaščitnem ravnanju.  Predvideno je, da nam bodo poslali napotke tudi  v obliki letaka, ki naj bi ga prejelo vsako gospodinjstvo na dom. V tem času pa si lahko napotke o samozaščitnem ravnanju preberete tudi na:

 http://mojeposavje.si/policija-v-luci-vlomov-v-articah-svetuje-samozascitno-ravnanje/

Policisti pa že sedaj izvajajo povečano kontrolo na območju KS Artiče.

 

Svet KS Artiče

SPOŠTOVANI KRAJANI IN KRAJANKE KS ARTIČE

Decembra 2018 je začel delovati svet KS Artiče v sledeči sestavi: Aleš Kukovica (Dečno selo), Jernej Andrejaš (Artiče), Darja Germšek Predanič (Glogov Brod), Franc Zorko (Arnovo selo), Ksenija Satler (Dolenja vas pri Artičah), Uroš Predanič (Zgornji Obrež in del Lenarta), Robert Žerjav (Spodnja Pohanca) in Nataša Sagernik (Trebež).

Preberite več ...
 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane