Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Hodil po zemlji sem naši...

Ta pokrajina prekipeva od lepote, ki se je naselila vsepovsod. Srečamo jo na rodovitnih ravnicah in v zamaknjenih tihih dolinah. Pobočja valujočih, skrbno obdelanih gričev so priden roke spremenile v sadovnjake in vinograde. Narava je tu že zdavnaj ustvarila idealne pogoje za pridelavo najrazličnejšega sadja, od nekoč najbolj razširjenih breskev, do sedaj prevladujočih jabolk, poleg njih pa še hrušk, sliv, češenj, jagod in v zadnjem času zelenjave: kumar, paprike, paradižnika, belušev. Vzorno urejeni in negovani plantažni nasadi se uveljavljajo z ekološko vedno bolj sprejemljivo integrirano pridelavo, uveljavljajo se nove odporne sorte, ohranjeni so še nekateri travniški sadovnjaki s starimi sortami. Sadjarske kmetije ponujajo sadje iz lastne proizvodnje tudi pozimi iz lastnih ali skupnih hladilnic, mnogi ponujajo žganje, sadni sok, sadni kis, sušeno sadje, slovijo pa še po izvirnih kulinaričnih posebnostih.

  Banova domačija stoji v severnem delu vasi Artiče in je tip gručaste domačije. Sestavljajo jo lesena in pritlična hiša pravokotnega tlorisa, sestavljeno gospodarsko poslopje z letnico 1871, leseni svinjaki s svinjsko kuhinjo, vinski hram z manjšim vinogradom, čebelnjak, koruznjak, drvarnica, 
sušilnica za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadnih dreves, mlaka ter gnojna in apnena jama.

Sadjarstvo, kot prevladujoča kmetijska panoga, vleče svoje korenine že skozi pretekla dva stoletja, ko so tu poznali svoje drevesnice, svojo zadrugo in skupno sušilnico sadja. S sadjarstvom se ukvarja skoraj 70 kmetij v krajevni skupnosti, vendar jih je od teh samo sedem čistih. Z živinorejo se ukvarjajo le še na petih čistih kmetijah, vinograd, pa čeprav le manjši, ima skoraj vsak kmet ali vrtičkar.

Kmetijstvu, posebej še sadjarstvu, so v preteklosti namenjali veliko pozornosti tudi v osnovni šoli, saj so že leta 1886 kupili prvi sadovnjak, razvijali kmetijski pouk in še sedaj vztrajajo pri gojenju jabolk na pol hektara veliki parceli.

Mnogi krajani najdejo delo in zaposlitev v bližnjih Brežicah in Krškem, nekaj v obrtnih delavnicah v kraju (teh je okoli 25), nekaj v osnovni šoli, na pošti, v trgovinah in okrepčevalnicah po krajevni skupnosti.

Kljub intenzivni kmetijski proizvodnji pa ostaja pokrajina urejena in čista, odmaknjena od industrijskih obratov, bogata zelenja, polj, travnikov, sadovnjakov, vinogradov in gozdov. Lepa urejenost domačij in skupnih površin daje kraju celovito podobo, ki uvršča Artiče med najlepše urejene manjše kraje v Sloveniji, kot to vsako leto znova ugotavlja Turistična zveza Slovenije.

Predvsem so tu doma gostoljubni ljudje, ki radi ustrežejo željam in potrebam še tako zahtevnih obiskovalcev in gostov.
V naše kraje lahko popotnik zaide zgolj slučajno, ko potuje iz Krškega proti Bizeljskemu ali Brežicam. Za mnoge lahko pomeni obisk v bližnjih Termah Čatež možnost za doživetje naravnih lepot in dobrot obrobja Kozjanskega, ki se tu začenja. Bližina vseh najpomembnejših slovenskih prometnic na relaciji vzhod - zahod omogoča vsakomur kratek postanek pri nas.

Skozi naše kraje vodijo tudi turistične poti:

- Bizeljsko - sremiška vinsko-turistična cesta
- Posavska sadjarska cesta
- Brežiška kolesarska pot
- Sončeva pot
 

Zagotavljanje požarne varnosti v primeru motenj, ki jih za podjetja in druge ustanove predstavlja epidemija
Poleg poslovnih tveganj lahko motnje, ki jih predstavlja epidemija COVID 19, močno vplivajo na požarno varnost v podjetjih in drugih ustanovah. Možni scenariji, ki jih morajo podjetja oz. ustanove morajo upoštevati pri poslovanju podjetja v kriznih situacijah:
Preberite več ...

 

OBVESTILO O KURJENJU V NARAVNEM OKOLJU 
Zaradi trenutnih razmer v državi, povezanih z epidemijo COVID-19 (korona virusa) in sončnimi ter toplimi dnevi v prihodnjih dneh vas naprošamo, da bodite previdni pri spomladanskih opravilih na vrtovih, travnikih, njivah, gozdovih in v okolici hiš. Svetujemo vam previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju.
Preberite več ...

 

TELOVADBA V PROSVETNEM DOMU IN OŠ ARTIČE

Športno društvo Artiče vabi vse zainteresirane, da se nam pridružite, že v tretji sezoni delovanja društva. Organiziramo naslednje aktivnosti:

Preberite več ...

PROJEKT ARTIŠKA POT ZDRAVJA

Obveščamo vas, da se je projekt Artiška pot zdravja uvrstil v participativni del proračuna občine Brežice  "Moja skupnost - sodelujem". Izbranih je bilo še 15 drugih projektov, ki si jih lahko preberete na tej povezavi.
Hvala, ker ste glasovali.
Preberi več...


MOJA SKUPNOST SODELUJEM!

Participativni proračun občine Brežice za leti 2020 in 2021

Preberite več ...

JAVNO OZNANILO
Objava javnega naznanila o javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta za IPC Brezina

Preberi več

 

 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane