Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Živa dediščina

  Živa dediščina so nesnovne dobrine, kot so prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine, in z njimi povezane premičnine in kulturni prostori (kjer se ta dediščina predstavlja ali izraža), ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prenašajo iz roda v rod in jih nenehno poustvarjajo kot odziv
na svoje okolje, naravo in zgodovino. Živa dediščina je prisotna na Banovi domačiji v obliki dogodkov in prireditev, kjer domačini in društva prenašajo znanja iz roda v rod, ter iščejo nove oblike družabnosti skozi prireditve, posebne prilike, srečevanja skupin in podobnega.

  Na Banovi domačiji so že zelo zgodaj začeli z organiziranim prikazovanjem življenja in dela v preteklosti. Prikazali so šege in navade ob žetvi, mlačvi, pletju korenja na njivi, razne predelave sadja (prešanje, žganjekuha, sušenje sadja), kožehanje oziroma ličkanje koruze, pripravo dobrot iz kmečke kuhinje in drugo. Pomemben prenašalec žive dediščine so zagotovo Artiški dnevi ter vsa društva in posamezniki, ki z domačijo živijo.
Banova domačija je tudi izhodiščna točka za rekreativce, ki se odpravijo na pohod po zanimivi in lepi Artiški sadjarski pešpoti, ali pa s kolesom po kolesarski poti.
Vabljeni v Artiče, da si tudi v »živo« ogledate Banovo domačijo.

  Pripravili: uni. dipl. etn. in kult. antr. Vera Jaćimović in uni. dipl. etn. in kult. antr. Alenka Lamovšek
Uredil: Dušan Strgar, ZVKDS OE NM
Fotografije: Alenka Lamovšek in Dušan Strhar, ZVKDS OE NM

Viri: Slovenski etnološki leksikon, založba Mladinska knjiga 2004
http://www.zvkds.si/sl/kulturna-dediscina-slovenije/kategorije/14-dediscina-vsakdanjega-zivljenja/ ,http://www.artice.si/60 ,http://www.artice.si/76,
http://www.slovenia.info/?kul_zgod_znamenitosti=4222&lng=1, http://www.kam.si/etno_kmetije/banova_domacija_v_articah.html, http://rkd.situla.org/Informacija krajanom glede kanalizacije v Artičah

V prostorih KS Artiče  je bil v sredo, 7. 9. 2022, ob 18 uri sklican sestanek z lastniki zemljišč, kjer poteka predvidena trasa kanalizacije v Artičah. Projektant je predstavil predvidene trase kanalov in lokacije črpališč. Povedano je bilo, da mora pred izdajo GD, Občina za trase kanalov pridobiti služnostne pravice, zemljišča za črpališča pa želi od parcelirati in odkupiti.

Preberite več ...

Spoštovani krajani in krajanke

Obveščamo vas, da smo s strani občine bili obveščeni, da so na petkovi (27. 5. 2022) koordinaciji z izvajalcem oblikovali sledeče odgovore glede gradnje v območju Mali vrh – Dečno selo: 

Preberite več ...


NAJEMNIKOM GROBNIH MEST NA POKOPALIŠČU ARTIČE

Spoštovani! Že ob koncu leta 2020 smo vas seznanili, da načrtujemo v okviru izdelanega projekta obnoviti severni del pokopališča.
KS Artiče je v začetku letošnjega leta naročila projektantski popis del in materialov ter informativni predračun. Zaradi izjemnega dviga cen materialov nam sredstva dveh let iz naslova grobnin in najemov mrliške vežice več ne zadostujejo za izgradnjo novega zidu.
Obrnili smo se tudi na občino Brežice, ki pa sredstev za obnovo pokopališč v upravljanju KS ne namenja.

Glede na zgoraj navedeno bo potrebno z obnovo severnega dela zidu še počakati.
V kolikor se cene materialov »normalizirajo« in ko zberemo vsa potrebna sredstva, bomo pričeli

z izbiro izvajalca in obnovo severnega dela pokopališča. Upamo, da nam to uspe v letu 2023.

Želimo Vam vse dobro in hvala za razumevanje!


 

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za vaše predloge glede izboljšave obstoječe infrastrukture na območju KS Artiče, ki smo jih posredovali na Oddelek za komunalno infrastrukturo gospodarske in javne službe Občine Brežice.
Preberite večSpoštovani krajani in krajanke.
Sporočamo vam, da je Univerzitetna založba UM izdala monografijo o Artičah, ki si jo lahko ogledate na TEJ POVEZAVI. Ker je v elektronski obliki, si jo lahko prenesete tudi na svoj računalnik.
Vabljeni k ogledu.Obveščamo vas, da bo jutri, 28. 9. 2021, ob 8.00 uri, pri župnišču pristal helikopter slovenske vojske. Šolski otroci bodo obeležili "Dan šole" in si v ta namen ogledali tudi helikopter.
 
Za nastali hrup, se vam že vnaprej opravičujemo.
 
Hvala za razumevanje.


 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane