Predlog KS Artiče plana investicij, ki jih izvaja Občina Brežice za leto 2016 do 2018 <<

Krajevna skupnost Artiče
Artiče 38, 8253 Artiče
Tel. 07/49-56-314
GSM: 040/204-960
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

OBVESTILO <<

Hodil po zemlji sem naši...

Ta pokrajina prekipeva od lepote, ki se je naselila vsepovsod. Srečamo jo na rodovitnih ravnicah in v zamaknjenih tihih dolinah. Pobočja valujočih, skrbno obdelanih gričev so priden roke spremenile v sadovnjake in vinograde. Narava je tu že zdavnaj ustvarila idealne pogoje za pridelavo najrazličnejšega sadja, od nekoč najbolj razširjenih breskev, do sedaj prevladujočih jabolk, poleg njih pa še hrušk, sliv, češenj, jagod in v zadnjem času zelenjave: kumar, paprike, paradižnika, belušev. Vzorno urejeni in negovani plantažni nasadi se uveljavljajo z ekološko vedno bolj sprejemljivo integrirano pridelavo, uveljavljajo se nove odporne sorte, ohranjeni so še nekateri travniški sadovnjaki s starimi sortami. Sadjarske kmetije ponujajo sadje iz lastne proizvodnje tudi pozimi iz lastnih ali skupnih hladilnic, mnogi ponujajo žganje, sadni sok, sadni kis, sušeno sadje, slovijo pa še po izvirnih kulinaričnih posebnostih.

  Banova domačija stoji v severnem delu vasi Artiče in je tip gručaste domačije. Sestavljajo jo lesena in pritlična hiša pravokotnega tlorisa, sestavljeno gospodarsko poslopje z letnico 1871, leseni svinjaki s svinjsko kuhinjo, vinski hram z manjšim vinogradom, čebelnjak, koruznjak, drvarnica, 
sušilnica za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadnih dreves, mlaka ter gnojna in apnena jama.

Sadjarstvo, kot prevladujoča kmetijska panoga, vleče svoje korenine že skozi pretekla dva stoletja, ko so tu poznali svoje drevesnice, svojo zadrugo in skupno sušilnico sadja. S sadjarstvom se ukvarja skoraj 70 kmetij v krajevni skupnosti, vendar jih je od teh samo sedem čistih. Z živinorejo se ukvarjajo le še na petih čistih kmetijah, vinograd, pa čeprav le manjši, ima skoraj vsak kmet ali vrtičkar.

Kmetijstvu, posebej še sadjarstvu, so v preteklosti namenjali veliko pozornosti tudi v osnovni šoli, saj so že leta 1886 kupili prvi sadovnjak, razvijali kmetijski pouk in še sedaj vztrajajo pri gojenju jabolk na pol hektara veliki parceli.

Mnogi krajani najdejo delo in zaposlitev v bližnjih Brežicah in Krškem, nekaj v obrtnih delavnicah v kraju (teh je okoli 25), nekaj v osnovni šoli, na pošti, v trgovinah in okrepčevalnicah po krajevni skupnosti.

Kljub intenzivni kmetijski proizvodnji pa ostaja pokrajina urejena in čista, odmaknjena od industrijskih obratov, bogata zelenja, polj, travnikov, sadovnjakov, vinogradov in gozdov. Lepa urejenost domačij in skupnih površin daje kraju celovito podobo, ki uvršča Artiče med najlepše urejene manjše kraje v Sloveniji, kot to vsako leto znova ugotavlja Turistična zveza Slovenije.

Predvsem so tu doma gostoljubni ljudje, ki radi ustrežejo željam in potrebam še tako zahtevnih obiskovalcev in gostov.
V naše kraje lahko popotnik zaide zgolj slučajno, ko potuje iz Krškega proti Bizeljskemu ali Brežicam. Za mnoge lahko pomeni obisk v bližnjih Termah Čatež možnost za doživetje naravnih lepot in dobrot obrobja Kozjanskega, ki se tu začenja. Bližina vseh najpomembnejših slovenskih prometnic na relaciji vzhod - zahod omogoča vsakomur kratek postanek pri nas.

Skozi naše kraje vodijo tudi turistične poti:

- Bizeljsko - sremiška vinsko-turistična cesta
- Posavska sadjarska cesta
- Brežiška kolesarska pot
- Sončeva pot

Informacija krajanom glede kanalizacije v Artičah

V prostorih KS Artiče  je bil v sredo, 7. 9. 2022, ob 18 uri sklican sestanek z lastniki zemljišč, kjer poteka predvidena trasa kanalizacije v Artičah. Projektant je predstavil predvidene trase kanalov in lokacije črpališč. Povedano je bilo, da mora pred izdajo GD, Občina za trase kanalov pridobiti služnostne pravice, zemljišča za črpališča pa želi od parcelirati in odkupiti.

Preberite več ...

Spoštovani krajani in krajanke

Obveščamo vas, da smo s strani občine bili obveščeni, da so na petkovi (27. 5. 2022) koordinaciji z izvajalcem oblikovali sledeče odgovore glede gradnje v območju Mali vrh – Dečno selo: 

Preberite več ...


NAJEMNIKOM GROBNIH MEST NA POKOPALIŠČU ARTIČE

Spoštovani! Že ob koncu leta 2020 smo vas seznanili, da načrtujemo v okviru izdelanega projekta obnoviti severni del pokopališča.
KS Artiče je v začetku letošnjega leta naročila projektantski popis del in materialov ter informativni predračun. Zaradi izjemnega dviga cen materialov nam sredstva dveh let iz naslova grobnin in najemov mrliške vežice več ne zadostujejo za izgradnjo novega zidu.
Obrnili smo se tudi na občino Brežice, ki pa sredstev za obnovo pokopališč v upravljanju KS ne namenja.

Glede na zgoraj navedeno bo potrebno z obnovo severnega dela zidu še počakati.
V kolikor se cene materialov »normalizirajo« in ko zberemo vsa potrebna sredstva, bomo pričeli

z izbiro izvajalca in obnovo severnega dela pokopališča. Upamo, da nam to uspe v letu 2023.

Želimo Vam vse dobro in hvala za razumevanje!


 

Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za vaše predloge glede izboljšave obstoječe infrastrukture na območju KS Artiče, ki smo jih posredovali na Oddelek za komunalno infrastrukturo gospodarske in javne službe Občine Brežice.
Preberite večSpoštovani krajani in krajanke.
Sporočamo vam, da je Univerzitetna založba UM izdala monografijo o Artičah, ki si jo lahko ogledate na TEJ POVEZAVI. Ker je v elektronski obliki, si jo lahko prenesete tudi na svoj računalnik.
Vabljeni k ogledu.Obveščamo vas, da bo jutri, 28. 9. 2021, ob 8.00 uri, pri župnišču pristal helikopter slovenske vojske. Šolski otroci bodo obeležili "Dan šole" in si v ta namen ogledali tudi helikopter.
 
Za nastali hrup, se vam že vnaprej opravičujemo.
 
Hvala za razumevanje.


 

Za odpiranje dokumentov potrebujete "PDF Reader", ki ga brezplačno dobite   tukaj.
info@artice.si | http://www.artice.si
tel. 07/49-56-314 |
gsm. 040/204-960
(C)2006-2012
Krajevna skupnost Artiče
Vse pravice pridržane